Czemu komórki nowotworowe rosną w warunkach niedoboru tlenu?

25 listopada 2014, 12:57

Niemieccy naukowcy odkryli, czemu komórki nowotworowe rosną w warunkach niedoboru tlenu (hipoksji).



Czy ludzie mogą się zarazić norowirusami od psów?

13 kwietnia 2015, 11:40

Ludzkie norowirusy mogą zakażać psy.


Odkryto białko, dzięki któremu zarodźce malarii dostają się do wątroby

28 lipca 2015, 12:00

Zespół ze Szkoły Zdrowia Publicznego Bloomberga Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkrył białko wejściowe (ang. entry protein), za pośrednictwem którego zarodźce sierpowe (Plasmodium falciparum) przedostają się przez stanowiące ok. 15-20% wszystkich komórek wątroby komórki Browicza-Kupffera.


Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę

8 stycznia 2016, 13:30

Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.


Probiotyki hamują związaną z menopauzą utratę gęstości kości

28 kwietnia 2016, 13:50

Probiotyki hamują u myszy związaną z menopauzą utratę gęstości kości.


Wyjątkowe kropki kwantowe ZnO, na które czekał świat

22 września 2016, 15:02

Od wielu lat ogromnym wyzwaniem dla chemików było opracowanie prostej i efektywnej metody pozwalającej na wytwarzanie stabilnych kropek kwantowych podatnych na funkcjonalizację z zachowaniem ich unikalnych właściwości luminescencyjnych. Temu zadaniu podołał zespół z Politechniki Warszawskiej.


Zmysł elektryczny od podszewki

7 marca 2017, 11:41

Podstawy anatomiczne elektrorecepcji rekinów czy płaszczek są znane od dziesięcioleci, jednak dopiero teraz naukowcy rozszyfrowali dokładny mechanizm tego zjawiska, czyli to, w jaki sposób receptory wychwytują słabe sygnały.


Przyjazne dla środowiska rozwiązanie problemu chorób przenoszonych przez komary?

15 maja 2017, 11:34

Nietoksyczna mieszanina filtratu ze sproszkowanych chitynowych pancerzy krabów i nanocząstek srebra jest, wg naukowców z National Taiwan Ocean University, kluczem do ograniczenia rozprzestrzeniania chorób przenoszonych przez komary, a w szczególności malarii.


Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?

2 listopada 2017, 11:17

Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.


Wyodrębniono 5 typów cukrzycy

2 marca 2018, 13:11

Zespół badaczy z Centrum Diabetologii Uniwersytetu w Lund oraz fińskiego Instytutu Medycyny Molekularnej zaproponował nową klasyfikację cukrzycy, która uwzględnia podział cukrzycy typu 2. na kilka podtypów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy